Премахване на Петна

Премахване на Петна

 

Дъвка

Отлепя се след като дрехата се пъхне в плик, а той – във фризера за час.

Петна от кръв

Кръвта съдържа белтък, затова петната в никакъв случай не бива да се третират с гореща вода. Върху коприна се измиват със студена вода и глицеринов сапун. Върху дамаска се търка със смес от картофено нишесте и вода. Прави се няколко пъти, после се изпира с разтвор от вода и сол. Петната могат да се полеят и с водороден пероксид. Прясна кръв се измива с хладка вода (30 градуса), а старите петна – с ензимен препарат.

Мазни петна

Веднага поръсете обилно със сол. Или сложете върху петното хартия и изгладете отгоре, за да изтегли мазното. Втори вариант е да поръсите няколко капки оцет върху тях и да оставите да действа около 10 минути като от време на време леко потърквате петното. За да получите още по-добри резултати може да добавите и малко сол.

Вино и силно оцветяващи плодове, като вишни

Третирайте с ракия – изчезват напълно и без остатък.

Силните петна от пресни плодове може да наложите с дебел слой кисело мляко, който се измива след 2 часа с хладка вода. Следи от малини, ягоди, френско грозде може да се премахнат с леко търкане със смес от равни части оцет и лимонов сок. После се изпира.

Пот

Пот във вид на жълти петна може да остане и след изпиране. Тогава натопете дрехата в разтвор от лимонтозу или оцет и после отново изперете. Или изтъркайте петното с течен препарат за пране и изплакнете със студена вода. После отново намажете и поставете в пералнята така.

Плодов Сок

Плодов сок върху бяла покривка се маха, като го натриете с лимонов сок, поръсва се с готварска сол и се суши на слънце. След това се пере.

Сосове

Ако са мазни, петното се маха с алкохол. Петно от горчица се отстранява с лимонов сок.

Трева

За да се разтвори, върху петното се сипва сок от лимон или оцет. След това се пере с гореща вода. Или третирайте със спирт и изперете. Може изцапаното да се поръси с малко бакпулвер и да се намокри. След няколко часа се изпира.

Химикал

Химикалка по дреха се маха, като се натопи за няколко часа петното в мляко. Или веднага сипете лимонов сок, после изперете. Помага и намокреното с вода място да се натърка от двете страни с паста за зъби за четвърт час.

Posted in Обща тематика and tagged .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.