Видовете материи – предимства и недостатъци

Всичко, което трябва да знаем и имаме предвид за различните видове материи.

 

1. Естествени, растителен произход (памук, лен)

Памукът е мек, силно попивателен и затова лесно се цапа. Подходящ за бельо, спално бельо, хавлии, тениски. Лесно се глади, но и лесно се мачка. Не е еластичен и не е подходящ за спортни екипи, освен ако не е в комбинация с друга, по-еластична материя. След пране се свива. С времето губи формата си.

Ленът е мек, но по-здрав от памука. Държи хладно и е подходящ за летни дрехи. Много лек. Не е еластичен. Не попива добре, затова пък не се петносва лесно. Като всички меки материи, лесно се глади, но и лесно се мачка.

2. Естествени, животински произход (вълна, кашмир, коприна)

Вълната е най-топлият плат. Може да “драска” по кожата, ако не е обработена добре, така че винаги пробвайте на голо. Не попива лесно, но накисната във вода (при пране например) става много тежка и съхне трудно.

Кашмирът е вид вълна – козя вълна. Фина, мека, здрава и лека. Много топла, но за разлика от обикновената вълна е тънка и не тежи. Пере се на ниска температура и трябва да се простира хоризонтално, за да не се разтегне и да увисне. Може да прави “топченца” по повърхността на дрехата.

Коприната е нишка, която се получава от буби. Естествено лъскава, тънка и много здрава. Нулева еластичност – материята е гладка, но твърда. Не образува статично електричество.

Сатенът е коприна, изтъкана по определен начин. В някои случаи сатенът може да съдържа и други материи – синтетичните найлон и полиестер – и пак да се етикира като сатен. Разликата между сатенът и коприната е, че той е лъскав само от лицевата страна, а вътрешната е мека и мъхеста.

3. Изкуствени (вискоза) – на основата на целулоза. 

Вискозата се получава от естествени целулозни нишки, но с допълнителна обработка както при синтетичните материи. Лъскава или по-лъскава от естествената коприна. Вискозата може да е изкуствен заместител също на памук, лен и вълна. Като цяло е гладка, мека, прохладна, попива добре. В същото време не спарва. Хавайските ризи в периода 1930-1950 са били изцяло от вискоза.

4. Синтетични (полиестер, акрил, найлон, ликра) – на основата на петрол.

Полиестерът е вид полимер, т.е. химично съединение. Най-често под полиестер се разбира “polyethylene terephthalate (PET)” – същото вещество, от което се правят пластмасовите шишета. Полиестерите включват както естествени химикали, така и синтетични. Като всички синтетични материи, полиестерът се мачка по-трудно, задържа цвета по-дълго и е издръжлив. За сметка на това усещането не е като при естествените материи. Лесно се наелектризира.

Акрилът (изкуствена вълна) е лек и мекичък, имитация на естествената вълна. Но не толкова топъл. Може да имитира и други материи. Най-добре задържа цвета спрямо всички останали материи. Тъй като е синтетичен, лесно се наелектризира.

Найлонът е създаден с цел да бъде заместител на коприната. Но не в коприната за дрехи, а в коприната за въжета, парашути, палатки и пр. Тънък е, лесно се наелектризира, не топли. Спарва. Като цяло не е подходящ избор за дрехи, освен като външно покритие – против дъжд и вятър.

“Ликра” и “еластан” е едно и също. Това е синтетична, много еластична материя, често с блясък. Използва се за бански, клинове, чорапогащници, танцови и спортни облекла.

Дрехите, които имат директен допир до кожата ни, е хубаво да бъдат от естествени материи, като най-добър за това е памукът. При горещо и влажно време той „диша”,  което позволява на потта от тялото да се освобождава от кожата и по този начин тялото ви се чувства свободно и естествено в дрехата. При студено време пък нишките на памука спомагат за поддържането на телесната температура. Обикновено памукът не предизвиква алергии и затова се смята за най-подходящата прежда за изработване на бебешки и детски дрехи. Въпреки тези си предимства обаче, тази материя има и своите малки недостатъци. За памучните изделия трябва да се полагат повече грижи. Трябва да се перат често, защото по-лесно се цапат. Независимо, че могат да се перат на всякакви градуси, добре е да знаете, че при по-високи градуси платът се свива. В последствие, гладенето на дрехите става трудно. Много хора харесват начина, по който изглеждат памучните тъкани и усещането на памука на допир, но не харесват това, че памучните тъкани се свиват и се мачкат лесно. При всички положения памукът си остава най-разпространеният вид плат. Въпреки че има своите недостатъци, памукът може да абсорбира вода до 27 пъти теглото си.

Синтетичните материи като цяло са лесни за поддръжка. Полиестерните нишки издържат дълго във времето и не се свиват (за разлика от естествените тъкани). Те обаче не позволяват на кожата ви да диша и поемат миризмите, затова трябва да се перат по-често в сравнение с естествените материи като вълната. Има огромно разнообразие от синтетични влакна, всяко с различни изисквания за третиране, но общото правило е: не перете синтетичните материи при висока температура и избягвайте сушенето им в сушилна машина.

Полиестерът, от друга страна, е създаден на база синтетични влакна, които са в по-голяма степен устойчиви и запазват формата си и поради тази причина дрехите, изработени от полиестерни тъкани, не се мачкат. За сметка на това обаче полиестерът не издържа на високи температури и тъканите лесно се топят и изгарят. Ето защо не се препоръчва гладене на полиестерни тъкани на високи градуси (в определени случаи изобщо не се препоръчва да се гладят). Предимство на полиестера е, че при обагряне запазва цвета си (не избледнява както памучните тъкани), но за сметка на това и петната излизат трудно от него.

Често в производството на дрехи се използва комбинация от естествени и синтетични материи. Целта е да се вземе най-доброто и от двете. Така че ако дрехата ви не е 100% памук или 100% вълна, това не е страшно. В наши дни са много популярни тъканите от памук/полиестер. При правилна комбинация на двете материи се постигат прекрасни резултати: гладки и меки на допир тъкани, които не се мачкат, запазват формата си след пране и не се свиват. Според модните дизайнери най-качествените материи в света се произвеждат от смес между два или повече материала. Ето защо, ако видим комбинация върху етикетите на дрехите си, не бива да се плашим. Тук трябва да направим и уговорката, че все пак комбинацията не е добре да бъде в полза на синтетиката. Също така обаче синтетичните материи като цяло са по-евтини от естествените. И логично, производителите са изкушени. Затова като гледате материята на дрехите, избирайте дрехи с голяма част естествени съставки.

Накратко за Естествените материи:

 • По-добри като комфорт
 • По-лесно се мачкат
 • По-лесно се цапат
 • Не са еластични
 • Не се наелектризират
 • Абсорбиращи
 • Не толкова издържливи

Накратко за Синтетичните материи:

 • Не толкова комфортни
 • Не се мачкат лесно
 • Не се цапат лесно
 • Може да са еластични
 • Наелектризират се
 • При гладене може да се стопят от висока температура
 • Издържливи са, включително като цвят

Посетете и новите ни секции за Детски Песнички и Детски Приказки

Posted in Обща тематика and tagged , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.